Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Martin Vall, Melker Andersson, Danyel Couet och Jonas Svensson står bakom jättesatsningen Mother.
Martin Vall, Melker Andersson, Danyel Couet och Jonas Svensson står bakom jättesatsningen Mother.
Foto: Grupp F12

Stjärnduon öppnar ny jättekrog

Nytt år. Ny krog. Melker Andersson och Danyel Couet gör det igen. Den här gången med gigantiska restaurangen Mother.
– Grunden till det här är att både jag och Melker har förändrat våra liv efter att vi inte kände att vi mådde så bra, säger Danyel Couet.

annons

annons

I januari 2016 öppnar Grupp F12 med stjärnduon Danyel Couet och Melker Andersson i spetsen, den nya krogen Mother. Danyel Couet vill inte kalla krogen ett hälsoställe, även om fokus kommer ligga på mat som är bra för kroppen.
– Vi brukar inte nämna hälsa, på grund av att det här inte är en hälsorestaurang. Det finns en anledning till det. Går du ut och säger att jag ska öppna en hälsorestaurang är det förknippat med väldigt många måsten. Hälsa kan dessutom vara olika saker, beroende på vem man pratar med, säger Danyel Couet.

Plats för 500 gäster

Restaurangen blir en av Stockholms största med plats för 500 gäster och en meny som förändras över dagen, från frukost till lunch till middag.
– Jag vet ingen restaurang som är större. Vi har generösa öppettider och ett väldigt stort kök, vilket gör att vi kommer kunna göra väldigt många olika maträtter. Vi har en enormt stor bar där hela idén är att vi utgår från växtriket med både frukt och grönsaker i juicerna. Vill man kan man köpa till alkohol, så blir det en drink.

Välj mat efter mättnad

Menyn är uppbyggd så att du som gäst kan välja mat utefter hur hungrig eller i behov av energi du är.
– Vi har delat upp maten och gjort staplar som visar mättnadskänsla, balans och booster. En booster är något som gör att smaken höjs och hjälper kroppen att ta upp näringsämnena på ett bättre sätt. Vissa maträtter har mer kolhydrater i sig och andra mindre.

Att förändra sitt liv

En av anledningarna till att Mother finns är att Danyel Couet och Melker Andersson insåg hur viktigt det är att ta hand om sin kropp.
– Grunden till det här är att både jag och Melker har förändrat våra liv efter att vi inte kände att vi mådde så bra. Jag har jobbat i branschen ganska länge. Som kock fokuserar du all din tid på att få andra att uppleva njutning. Du jobbar på tider då man normalt sett ska äta, vilket innebär att du inte kan äta när du ska. Du äter oregelbundet och ofta en gång om dagen. Det funkar när du är 20, klarar dig på ganska lite och känner att du är oslagbar.

En skidolycka fick Danyel Couet att ta steget till att förändra sitt liv.
– Jag krossade hela min vänsterarm och blev sittandes i ett halvår. Jag åt regelbundet och satt ner under den här tiden. Det gjorde att jag gick upp väldigt mycket i vikt. Men det var inte det stora problemet. Jag mådde verkligen inte bra. Jag hade kort stubin, sov dåligt och orkade väldigt lite.

En personlig krog

Efter att ha skaffat en PT och ätit efter kostschema gick Danyel Couet ner 20 kilo. Men trots att han är stjärnkock åt han tråkig mat.
– Jag hade då en enstjärnig krog med hög ambition och där stod jag och käkade smaklös mat. Det var bukfylla. Jag bytte ut all mat och började laga god mat som fortfarande var bra för mig. Det var inte hälsomat, men balanserad kost.

Melker Andersson hade också insett hur viktigt det var att tänka på vad man äter.
– Tillsammans började vi diskutera fram en önskan att göra en sådan här typ av restaurang. Vi har nog aldrig öppnat en krog som är så personlig och speglar så mycket av vad vi själva vill och behöver äta och göra. Jag upplever inte mig själv som en tråkig människa. Jag gillar att ta ett glas vin, festa och äta god mat. Mother ska rymma allt detta, det blir inte tråkigt.

Moder Jord

Namnet Mother syftar inte på direktöversättningen ”mor”.
– Det är inte ”mommy” utan ”moder”. Man kan lätt förknippa det med Moder Jord. Vi vill ha med den sympatiska omtanken om människan, miljön och jorden. Restaurangen är i ett miljömärkt hus och alla material är certifierade. Vi har till exempel ett visst tryck i vattenkranarna, så att det inte ska gå åt för mycket vatten.

”Det värsta jag vet”

Mother har ett annorlunda tänk när det kommer till matallergier och speciell kosthållning. Att komma förbi och käka som vegetarian, vegan eller allergiker ska inte vara jobbigt.
– I största mån ska vi vara gluten- och laktosfria. Jag avskyr när man går på restaurang och så står det till exempel ”vegetariskt alternativ”. Det känns som att det är handikappanpassad mat. Det är det värsta jag vet. Under alla år som jag drivit restaurang kommer många som varit allergiska. De skäms alltid litegrann. Det är klart att de ska få minst lika bra mat, om inte bättre.

För att inte skapa en känsla av att allergikerna får specialmat kommer maten märkas upp på ett annat sätt.
– Det ska inte vara allergivänligt, det ska vara ett naturligt sätt att gå på restaurang. Vi kommer inte markera vegetariskt mat eller skriva ”gluten och laktosfritt”. Istället kommer vi markera ut där det finns gluten, säger Danyel Couet.

LOUISE ÅSTRÖM
louise.astrom@aos.se

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons