Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Ling Long är stans nya asiatiska smakfynd

LÄSARNAS BETYG

ANTAL RÖSTER

AOS BETYG 4

Smaker, tillagning, drinkar, service och miljö. Det mesta klickar på Ling Long, höstens nya tillskott i den asiatiska smakfloran.

annons

annons

Entrén är anonym och lätt att missa men väl inne i lokalerna är stämningen desto trevligare. I mörkgrå rum med inbjudande murrig industrikänsla gömmer sig både matsal och bar. Här serveras vällagat och vackert mathantverk med inspiration från Asien.

Sharing (eller att dela som det ju heter på Swedish) och social dining blev snabbt en grej på många Stockholmskrogar för några år sedan. Fenomenet är knappast nytt men inte sämre för det.

På Ling Long består menyn av mellanrätter och tanken är att man beställer in några stycken och sedan delar systerligt och broderligt på hela kalaset.

Personalen arbetar effektivt och ger oss precis lagom mycket uppmärksamhet. De är väl insatta i matens tillagning och sammansättning och ger oss personliga mat- och dryckesrekommendationer som vi tryggt förlitar oss på.

Och det gör vi rätt i. Tallrik efter tallrik med utmärkta smårätter passerar vårt bord och försvinner tillbaka ut i köket utan en smula kvar. Slagen biff med ton av färsk vitlök och shimeisvamp fullkomligt smälter i munnen och får oss nästan att ge upp hela dela-konceptet direkt då alla vill ha sista biten. Tartar på kammussla med friterade röda alger och blodgrape är också en smakfest, förhöjd med kryddig shisokrasse. Sötsyrlig lätt friterad marulkskind är både saftig och krispig och perfekt att doppa i den tillhörande mörka saltsöta såsen.

Det enda nedköpet är två gånger tillagat fläsk som är både för hårt stekt och på tok för salt.

Grönsaksrätterna imponerar. Majs med kryddigt sichuansmör, lätt karamelliserad sötpotatis med krisp och de stekta grönsakerna med fint tuggmotstånd och sälta är några av favoriterna.

Visst kan man beställa något litet sött på slutet men för den som vill gå all in är Grande dessert med kökets urval av sötsaker ett måste. Vårrullarnas plommonfyllning har ett sting av hetta, den lilla crème brûléen smakar svagt av thaibasilika. Och så en minipaj med citron och maräng, lite len chokladtryffel och en syrlig citronglass. Ett fynd helt enkelt. Vilket också är en bra sammanfattning på hela kvällen.

SMAKRÅDET
tipsa@aos.se

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons