Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Här är krogarna som lyfter smakerna och restaurangupplevelsen till nya höjder. Finalisterna till Bäst i Stan i kategorin Bästa krog lyx är: Ekstedt, Oaxen, Frantzén, Matbaren och Farang.
Här är krogarna som lyfter smakerna och restaurangupplevelsen till nya höjder. Finalisterna till Bäst i Stan i kategorin Bästa krog lyx är: Ekstedt, Oaxen, Frantzén, Matbaren och Farang.
Foto: PA Jorgensen, Robin Lorentz-Allard, Frantzén, Mathias Dahlgren, Urban Andersson

Finalisterna: Lyxigt hos stans stora krogstjärnor

Något speciellt som ska firas, eller en matnyfikenhet som bara måste stillas. Då bokar stockholmare och inresta ett bord på någon av stans allra bästa restauranger. Här möter du finalkandidaterna i kategorin Bästa krog lyx, i krogtävling Bäst i Stan.
– Det är fantastiska restauranger, alla är väldigt olika, men tror på sin sak, säger Filip Odelius på Matbaren.

annons

annons

I Stockholm har vi några restauranger som har satt lilla landet Sverige på den gastronomiska världskartan. Hit reser foodies och matälskare från hela världen för att få njuta av förstklassig mat i en lyxig miljö. Flera av våra dyrare restauranger har både en och två stjärnor i Guide Michelin, i jakten på fler.  

Att äta på restaurangerna som är nominerade i kategorin ”Bästa krog lyx” kostar, räkna med att betala från 600 kronor per person och uppåt, ibland rejält mycket uppåt. Men för många matintresserade är det väl investerade pengar att uppleva en smakresa i världsklass.

Farang

Vad tror ni att gästerna har fastnat för hos er? 
– Med det sydostasiatiska köket känns det som vi är ensamma i vår nisch.
Det märks att våra gäster verkligen älskar maten. Det kombinerat med en härlig puls och trevlig service tror vi har gjort att många gäster kommer tillbaka till oss, säger Kim Öhman på Farang.

Vad får ni ofta för gästkommentarer? 
– Vi får ofta höra att gästerna tycker om stämningen i lokalen – det är en speciell känsla när matsalen är full. Förutom det så blir det många positiva kommentarer om maten givetvis, servicen och våra härliga drinkar. Det är alltid väldigt roligt när gäster säger trevliga saker om oss!

Vad får man inte missa hos er? 
– Våra signaturrätter som finns med i meny Farang: Krispig gris i palmsockerkaramell och Softshell crab med grön mangosallad. Och missa inte våra signaturcocktails Ginger Smash och Southeast Side.

Hur ser ni på medtävlarna i kategorin?
– Man är ju ödmjuk i ett så stjärnspäckat sällskap.

Hur kommer ni att fira om ni vinner?
– Med champagne såklart!

Oaxen

Vad tror ni att gästerna har fastnat för hos er?

Matfilosofin med det naturnära, nordiska och hållbara. Också själva platsen - restaurangen, omgivningen, inredningen, där allt har en historia. Dessutom teamet med engagerade individer, säger Emma Dahlström på Oaxen.

Vad får ni ofta för gästkommentarer?

– De är positiva till helheten och upplevelsen. Nordiska smaker och en genomarbetad vinlista har visat sig vara en omtyckt kombination.

Vad får man inte missa hos er?

– Att våga gå hela vägen och ta del utav hela upplevelsen.

Hur ser ni på medtävlarna i kategorin?

– Det är fantastiska medtävlare och vi är glada över att få dela kategori med några av våra egna favoriter i stan. Rent allmänt är det roligt att Stockholms matscen utvecklats så enormt, och ju fler vi är som brinner för att utveckla den ytterligare, desto roligare blir det.

Hur kommer ni att fira om ni vinner?

Med kyld champagne till våra underbara medarbetare som gör det möjligt för oss att få den här sortens nomineringar.

Ekstedt

Vad tror ni att gästerna har fastnat för hos er?
– Vi är lyckligt lottade som är nominerade för andra året i rad, så något är det ju uppenbarligen. Förutom vårt speciella sätt att laga mat på – vi lagar all mat över öppen eld – så försöker vi också vara en tillgänglig och rolig krog att besöka och vi hoppas det gett resultat, säger Niklas Löfgren på Ekstedt.

Vad får ni ofta för gästkommentarer?
– Vi får ofta beröm och fina kommentarer från våra gäster. De som vågar sig in i köket och ser på när vi eldar kommenterar självklart värmen och alla verktyg vi använder oss av.

Vad man inte får missa hos er?
– Vi erbjuder bara menyer, så självklart slår vi ett slag för att man ska prova dem tillsammans med vårt vinpaket. Det är något vi lägger mycket tid på.

Hur ser ni på medtävlarna i kategorin?
– De är ju inte bara fyra av Sveriges bästa restauranger, utan flera av dem är också goda vänner till oss. Så självklart håller vi tummarna även för dom. Även om vi helst vill vinna själva såklart!

Hur kommer ni att fira om ni vinner?
– Då går vi till vår syster-restaurang Niklas på Regeringsgatan och tar sedan en drink på Kåken. Precis som förra året!

Mathias Dahlgren Matbaren

Vad tror ni att gästerna har fastnat för hos er? 

– Matbaren är en modern bistro och en restaurangupplevelse. Valfrihet, spontanitet och snabb service gör Matbaren till ett enkelt alternativ, oavsett om du beställer en eller flera rätter. Mat och dryck byts löpande och det finns alltid något nytt att testa, även för de gäster som kommer flera gånger i veckan, säger Filip Odelius.

Vad får ni ofta för gästkommentarer? 

– ”Finger-lickin' good!” Eftersom vi jobbar med råvaror i absolut toppsäsong så är det ofta smaken som får mest uppskattning: ”Hur kan det smaka så gott?!”. Att sitta kring bardisken och inte vid ett bord är också väldigt uppskattat. Man ser rakt in i köket och kanske till och med träffar en ny vän som sitter bredvid.  

Vad får man inte missa hos er? 

– Två rätter som varit på menyn sedan vi öppnade restaurangen är havskräftorna och den bakade vilda chokladen – det finns en anledning till att de är kvar. Man ska heller inte missa den lite undangömda vinkällaren där man kan äta Matbarens meny bland tusentals flaskor i en härlig miljö. Och om du inte testat våra egna viner – gör det. De finns i Systembolagets beställningssortiment.

Hur ser ni på medtävlarna i kategorin?

– Alla är värdiga vinnare. Det är fantastiska restauranger, alla är väldigt olika, men tror på sin sak. Det handlar nog om vilken typ av restaurang man själv uppskattar att gå till, det blir det som avgör vem som blir vinnaren i den här tävlingen.

Hur kommer ni att fira om ni vinner?

– Champagne såklart!

Frantzén

Vad tror ni att gästerna har fastnat för hos er?

– Vår förhoppning är att det är den goda service och mat vi serverar, säger Helen Haglund från Frantzén.

Vad får ni ofta för gästkommentarer?

– Ofta är gästerna förvånade över de annorlunda och goda kombinationer som de får prova på.

Vad man inte får missa hos er?

– Vi har gjort det enkelt för gästen, vi serverar endast en meny där vi serverar allt.

Hur ser ni på de medtävlarna i kategorin?

– Alla restauranger är fantastiska.

Hur kommer ni att fira om ni vinner?

– Då får vi tillfälle att skåla med alla i personalen.

REBECCA BRAGE


annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons