Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Folkkär och matintresserad – Maria Montazami lagar gärna mat hemma, men Hollywoodfrun har också flera favoritrestauranger i stan som hon tipsar om.
Folkkär och matintresserad – Maria Montazami lagar gärna mat hemma, men Hollywoodfrun har också flera favoritrestauranger i stan som hon tipsar om.
Foto: Peter Knutson

Maria Montazami: ”Jag packar pulverbearnaise”

Hon är Hollywoodfru med hela svenska folket. Att hon älskar både ”tassels” och ostkrokar vet många. Men vilka restauranger får Maria Montazamis kärlek i Stockholm.
– Här finns de bästa köttbullarna jag smakat, säger hon om ett av favoritställena.

annons

annons

Hollywoodglamour, spontanitet och en varm och ibland lätt förvirrad personlighet har i kombination med en släpig Västeråsdialekt gjort Maria Montazami folkkär. Svenska Hollywoodfruar kommer och går, men Maria består. Timmarna i tv-rutan och med hennes blogginlägg gör att det är många svenskar som tycker att de nästan känner henne. Hennes förkärlek för tofsar som inredningsdetalj, vilken nyans av läppstift hon gillar bäst och hur hon är med sin familj.

Men har du koll på vad hon föredrar till middag, vad hon smyger ner för såsmix i väskorna på väg till LA och på vilka restauranger hon helst lämnar ljusrosa läppstiftsavtryck efter sig när hon är på Stockholmsbesök? Allt om Stockholm har frågat.

Vad tycker du om Stockholm som restaurangstad?

– Jag tycker det är jättegod mat i Stockholm! Vissa restauranger kan ibland kräma på för mycket med majonäs och andra såser, då tycker jag hellre att man får fråga efter mer eller att man får en skål bredvid. Less is more.

Vad är skillnaden på restauranger i Stockholm och i Orange County där du bor?

– Det gemensamma är att många restauranger ligger nära vattnet i båda städerna. Det som skiljer är att man får så stora portioner här i Orange County. I Sverige är det mer lagom – perfekta portioner helt enkelt. Däremot tycker jag att vi har lite bättre sushi och mexikansk mat i Orange County.

Vad äter du helst?

– Helt klart kyckling eller fisk, både på restaurang och hemma. Nu lagar jag väldigt god mat, så det blir att jag gör mycket här hemma. Jag har lärt mig laga mat av Kamrans mamma när det kommer till persisk mat, och så har min mamma lärt mig laga mat såklart. Jag gör mycket tacos och sen gör jag även en killer enchiladas!

Vad köper du alltid med dig från Sverige till USA?

– Förutom ostkrokar så köpte jag alltid med mig snabbmakaroner när barnen var små. Nu blir det mest att jag köper kryddig bearnaisesås, de där pulverförpackningarna. Sen lägger jag till kryddor, så att den blir mer personlig när jag gör den.

Finns det någon mat du önskar fanns i Stockholm som du saknar när du är här?

– Mest god sushi, det saknar jag. Tyvärr är sushin i Sverige för mycket såser och saker som inte behövs. Det blir för mycket helt enkelt. Jag tycker att amerikansk sushi är fräschare och enklare.

Maria Montazamis favoritrestauranger i Stockholm

Lydmar

”Jag är väldigt förtjust i Lydmar. Det är väldigt enkelt och mysigt och bra service där. Jag beställer alltid Moules frites som är min favorit, för det äter jag inte så mycket i USA. Dessutom gillar jag Lydmar för man känner sig väldigt beläst när man sitter där bland böckerna.”

Skeppsholmen

”Jag älskar Skeppsholmen! Både hotellet och restaurangen. De har supergoda frukostar med en massa goda teer som man dricker ur fina koppar. Det finns inget värre än en tråkig vit kopp. Presentationen är superviktig för mig och på Skeppsholmen har de den där nya svenska coola stilen med vintagefeeling. De har även supergod mat. Jag gillar deras tuna tartar.”

Pontus!

”Här finns ju två restauranger och jag gillar båda lika mycket. Det är supergott här. Jag gillar hummersoppan de serverar, den tycker jag är riktigt festlig.” (Pontus! är stängd för renovering för närvarande. reds. anm.)

Riche

”Alltid när jag är i Stockholm blir det en tur till Riche. Atmosfären där känns så personlig, med Anders Timell som kommer och hälsar och så. Det är ju ett hippt inneställe men jag tycker det är mysigt. Den främsta anledningen till att jag går dit är de hemlagade köttbullarna. De är de bästa köttbullarna jag smakat och en riktig svensk klassiker. Rödingen de brukar ha där är också så väldigt god.”

Ciao Ciao Due

”Här har de goda pizzor och man kan ta ett stort glas vin. Hit ska man gå när man vill ha lugn och ro och bara prata med en person och titta den djupt i ögonen. Jag har till exempel varit där med Nanne Grönvall och vi hade så kul och trevligt den kvällen - det gäller verkligen att gå hit med någon man gillar för man blir väldigt ensam med den personen.”

SOFIE STRANDBERG
sofie.strandberg@aos.se

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons