Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Hela laguppställningen.
Foto: Louise Åström

Stora semmeltestet: Den är galnast och godast

Fettisdagen är här. Bland alla klassiska semlor finns en hel del bubblare.Vad sägs om en semmelshake eller en nobelsemla? Låt de tävlande semlorna i Allt om Stockholms stora semmeltävling inspirera dig till att gå utanför boxen.

annons

Laguppställning.

Mest galna semlan!

– Är det där en semla, frågar testpanelen förskräckt. Jo då, segraren i Allt om Stockholms stora semmeltävling är allt annat än en konventionell semla. Och faktum är att segerkampen efter intensiv provsmakning står mellan tävlingens två ytterligheter. Den ena en vidareutveckling av det den svenska semlan står för, det vill säga rejält överflöd. Den andra är en elegant minimalistisk tingest, snygg för att platsa som efterrätt på de finaste middagarna.

Är ni redo för semmelbonzana? Det är vi!

Semmel-shake från Nytorget 6.

Semmel-milkshake

Nytorget 6 – Det känns lite som en semla smält, lyder uttalandet från testpanelen om semmelshaken från Nytorget 6.
Och beskrivningen är faktiskt helt korrekt. Sällan smakar något i flytande form så mycket av sitt fasta original. Enormt nyskapande och mycket gott, men också rejält mättande med mycket grädde. För den som vill kan shaken även serveras med alkohol, kanske att den då kamouflerar den allra mest gräddiga.
Semmeltårta från City Gross Häggvik.

Semmeltårta

City Gross Häggvik Tårtan från konditoriansvarige Angelica Välimäki på City Gross i Häggvik är inte bara stor – den är gigantisk. Tårtan motsvarar cirka tio ordinarie semlor och kan vid en första anblick se väl mäktig ut, men bullen är saftigt god och mängden av såväl grädde som mandelmassa är väl avvägd. En god, om än standardiserad semla i större format, som definitivt gör succé på kalaset – eller företagsfikat.
Kravmärkt semla från Genuin.

Genuin semla

Konditori Genuin Den ser både ut och smakar som en traditionell semla, men skillnaden är att du kan äta den här med riktigt gott samvete (kanske inte för bukmåttet, dock).
Semlan från konditori Genuin är nämligen Krav-märkt och helt ekologisk. Grädden är grädde, mandelmassan består av mandel och socker och i bullen finns ekologisk kardemumma – mumma, säger vi!
Hemlan

3. Hemlan

Wiener Caféet anno 1904 Stockholms tredje galnaste semla är kändiskonditoriet Wienercaféets utmanare till den redan klassiska semmelwrapen. Precis som namnet antyder handlar det om en hemlig semla.
Här har bullen gröpts ur och in har en blandning av grädde och mandelmassa sprutats. Med utnämnanden som ”mycket god”, ”smart att frakta” och ”rätt trist utseende, men håller i längden” tar Hemlan testets första pallplats och blir därmed en säker galen-semla.
Nobelsemla

2. Nobelsemla

Pontus! Att nyheten om semmeltävlingen nådde ända till Ryssland gläder oss – vilket också Chef Leóns grymt goda och fantastiskt snygga Nobelsemla gör. Uppfinnare heter León Ek och är bosatt i Moskva, men trots det är hans ”ryska ubåt” (som Steffo Törnquist döpte den till i Nyhetsmorgon) allt annat än ryskt överflöd. I stället handlar det om en minimalistisk skorpa, ett rejält lager med mandelmassa toppat med grädde. En fulländning, rakt in i Stockholm år 2015 och med utlåtanden som;
– Mycket smakrik, liten men naggande god.
– En semla för dig som bara vill ha en liten, men full av stil och klass.
– Tar semlans essens till en ny elegant nivå.

Ideliga positiva omdömen från en överraskad testpanel gör att den lille utmanar på allvar om segern – men får ändå till sist se sig slagen av något helt annat, men minst lika galet. Grattis, säger vi till León och hoppas att vi snart får se semlan på Pontus Frithiofs krogar.

Elvissemlan

1. Elvissemla

Balders Bröd Håll i er nu, speciellt ni tycker att en vanlig semla är i mastigaste laget. Elvissemlan från Balders bröd i Solna och Sollentuna är efter djupa diskussioner testpanelen emellan Stockholms mest galna och godaste semla år 2015!

I denna mäktiga skapelse hittar vi jordnötssmör, banan och grädde mellan två lager lätt rostade vetebröd. Den toppas av färska jordgubbar och tillsammans gifter sig smakerna till en söt, lite salt och ruskigt mättande blandning av livets verkliga goda. Ett varningens finger bör dock höjas; det här är en galen semla – ut till minsta vetekorn.

Segermotivering: Den klassiska semlan som vi fram till i år kände i sin ursprungliga form är redan det en orgie i överflöd där bröd, grädde och söt mandelmassa samsas och skänker njutning. Elvissemlan gör precis samma sak, men tar det ytterligare ett varv framåt.
Att en svensk klassiker gifter sig så bra med en amerikansk ikon är något förvånande, men klart är att Stockholms semmelfrälsta hädanefter ska bege sig till Balders bröd i Solna och Sollentuna.

Ett stort grattis, säger vi till Balders som därmed vinner 30 000 kronor i annonsvärde på Allt om Stockholm!

Så gjorde vi testet

Tävlande bagerier, restauranger och konditorier fick skicka in sitt bidrag (semlan) till Allt om Stockholm där en testpanel bedömde smak, nyskapande och utseende.
Målet var att göra Stockholms galnaste och godaste semla – och därmed vinna 30 000 kronor i annonsvärde hos oss på Allt om Stockholm.

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons