Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Allt är precis som förr - som väl är

LÄSARNAS BETYG

ANTAL RÖSTER

AOS BETYG 4

Smakrådet gillar överraskningar.
Även sådana där vi får lära oss att inget hänt.
På Tennstopet står fortfarande tiden stilla.

annons

annons

Redan när vi slår oss ner förstår Smakrådet att kvällen handlar om tidlöshet. Den tryckta menyn tycks härstamma från före kriget. Och när vi väl öppnar den förstår vi att då också är nu.

"Goda svenska smaker"

Efter 35 år valde de förra ägarna att lämna över sitt kulturarv Tennstopet. De nya, gänget bakom bland annat Vassa Eggen och Boguerian, har förstått det ansvar som följer med. För här har man valt att göra – ingenting. Allt på Tennstopet känns som förr: de rödklädda stolarna, den erfarna personalen. Och maten är fortfarande gamla goda svenska smaker.

Som våra förrätter: Rårakan med Kalixlöjrom, rödlök och creme fraiche är som Smakrådet lärt sig att den ska vara med krispig raka och snyggt upplägg. Gubbröran är också fint serverad och balanserad i smak. Och Pelle Janzon-toasten, den utbankade oxfilén, är på bästa humör och som sig bör vilande på en liten brödbit. Inget känns nytt, men allt smakar bra.

"Uppfriskande med gammalt och gott"

Nöjda med entrén tittar vi lite mer på omgivningen. I matsalen är det lugn omsättning den här kvällen. Här kan det ibland vara svårt att få bord, men för spontanätare finns en tilltagen bardel och det är också dukat en trappa ner.

Vi skojar om vilka som kan ha suttit vid just vårt bord genom åren (Tennstopet kom till Dalagatan 1965). Var det här Stig Järrel önskade sig surströmming?

Kvällens första toalettbesök blir den enda överraskningen. En WC-uppdatering har skett. Den behövdes.

Inte oväntat känner vi oss också bekanta med varmrätterna. Valet faller på en habil Biff Rydberg och på en perfekt torskrygg som ugnsbakats med mandel och västerbottenost och som fått en härlig krispig topp. Slutligen en smakrik kalvlever Anglaise som harmonieras fint av ett rött Rhônevin.

Av desserterna drömmer vi oss mest bort av husets Crème Brûlée. Tre hemlagade glassar (främst mockavarianten) och en bastant chokladkaka fungerar också fint som final på en tidlös kväll.

Vi avslutar med en espre... nähä, det finns inte. Men kaffebryggaren placeras tryggt på bordet så det hinns med både påtår, tretår och några ord till om hur uppfriskande det är med gammalt och gott.SMAKRÅDET
Aftonbladet

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons