Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Till sommaren kommer Fredrik Tunedals nya brygd "Petterson porter" – som inspirerats av en dag ur Christer Pettersons liv.
Foto: Johan Söderlund

"Ska smaka som en dag i Christer Petterssons liv"

Vägen till nya PangPang Brewery och den perfekta ölen har varit lång.
Relationerna sprack och han tappade tio kilo.
Nu öppnar Fredrik Tunedal i nya lokaler – och lanserar bärsen "Pettersson porter".
– Det ska smaka som en dag ur Christer Petterssons liv, berättar han.

annons

annons

Den 12 december 1989 frikänns Christer Pettersson från mordmisstankarna på Olof Palme. Med två flaskor Baileys och en vodka Explorer i famnen smiter han in hos grannen inför ett samlat pressuppbåd. I mungipan dinglar en cigarett. I samma veva skapar han den tidlösa drinken "Rotebroare".

"En oputsad yta"

Söder om Stockholm sitter en ung Fredrik Tunedal i sitt hem, helt ovetandes om att han ett antal år senare ska lansera ölsorten "Pettersson porter" – med smak av just den där söta likören, spriten och cigaretter utan filter. 23 år efter den klassiska scenen har hans mikrobryggeri PangPang Brewery precis flyttat till nya lokaler i Hökarängen. I sammanlagt tre år har Fredrik Tunedal slitit med att brygga den perfekta ölen. Förhållanden har gått i kras och han har inte plockat ut någon lön. Men ändå:

– Det ska smaka som en dag ur Christer Petterssons liv, säger han och ler.

Han snurrar på en flaska och tillägger:

– Den får gärna ha en oputsad yta, men under en minutiöst planerad smak.

Inte mycket skvallrar om de där hundåren när man pratar med Tunedal. Han är full av energi, pratar snabbt och exalterat. Men tio kilo har rasat av den tidigare ganska kralliga killen, under arbetet att bygga upp sin drömlokal under en lysande röd bryggeri-skylt.

"Som när folk får barn"

– Alla drömmar som jag har nu har med PangPang att göra. Plötsligt handlar inte livet om mig längre, det är nog som när folk får barn, funderar han och rättar till skjortan. Kanske sitter den lite löst.

Den förra lokalen låg bara 500 meter från den nya. Men en flytt var nödvändig, försäkrar han, även om det innebar att han under sex månader miste det som fått honom att kämpa vidare utan att klaga: Kundkontakten och att kunna leverera sin brygd. Allt det stannade av.

– Jag gillar den sociala kontakten. Så när jag inte träffat folk, utan bara jobbat med att ställa allt i ordning här, då har det känts långt ifrån mina drömmar, säger han.

Men nu är allting på plats. Lokalen ger honom helt nya möjligheter, berättar han. Bland annat blir det möjligt att producera flera olika öl-sorter samtidigt.

– Jag kan göra mycket mer variation på grejerna nu, konstaterar han förtjust.

Han beskriver sig själv som en konstnär och sina ölflaskor som "ett cylindriskt galleri", men lyckas ändå låta någorlunda jordnära. Och när det kommer till ölen är det just det han är: Jordnära, och lokal. Till sin senaste brygd "Hornstull honey amber" lånade han honung från en bikupa i Tantolunden.

"Imponerad av tjejerna"

– Jag är väldigt imponerad av Bee Urban-tjejerna och ville använda deras honung i min öl, förklarar han.

För även om det sociala ligger lite efter i Fredrik Tunedals liv just nu är han noga med att premiera spännande kontakter och engagemang. Helst skulle han vilja se bra bryggerier i varje hörn, trots att de riskerar att konkurrera mot hans produkt. Men ibland bubblar ett litet sting av bitterhet upp:

– När man jobbar så mycket är det uppenbart att jag fått välja bort saker. De tre senaste åren, mellan 25-28, har jag jobbat bort. År som annars är väldigt schysta, säger han och ler lätt.

Men Fredrik Tundals bryggeri lever redan bland stans bättre krogar, och att få dem att nappa var inte överdrivet svårt, påstår han.

– Människor som sysslar med kvalité känner igen när man gör någonting bra. De förstod direkt vad jag höll på med när de fick smaka, säger han och gnuggar tatueringen "Pang Pang" på knogarna.

Någonsin hamnat i trubbel för den där tatueringen? Känns lite kriminell.

– Nej, folk tycker bara att det är roligt.Joakim Carlson

Joakim.Carlson@aos.se

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons