Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Kärleksfullt Martin Melin och Camilla Läckberg.
Foto: Magnus Sandberg

"Det är riktig 'Lady och Lufsen'-stämning"

"Var ska vi äta, älskling?"
Romantik i luften, kurr i magen men slut på idéer? Låt stjärnorna styra.
Allt om Stockholm har frågat programledarna, artisterna och författarna var de helst myser.
Här är deras favoritrestauranger – från budget till lyx.

annons

annons

"Hela stället stannar upp och lyssnar"

Jessica Almenäs, 37, programledare.

– Jag är en riktig vanemänniska, jag håller mig till samma krogar även om det kommer nya spännande ställen. Det är antingen Teatergrillen eller Sturehof som gäller, men vi börjar gärna med en drink på Riche. Jag tycker om atmosfären på Teatergrillen, det är alltid spännande människor vid varje bord, prinsessor blandat med popstjärnor blandat med lilla mormor från Dalarna. Och på Sturehof är det en ännu skönare blandning, en barnfamilj bredvid en Dramaten-skådis - trevlig vardagsrumskänsla. Jag blir lätt uttråkad, jag gillar när det händer saker i rummet.

Varför passar de här ställena för romantik?

– Teatergrillen har fantastisk akustik, när du sitter i de där båsen så hör du inte vad bordsgrannen säger, man får prata ifred i en egen bubbla, men med spännande omgivning. Hela stället är mysigt, rött och murrigt. Och Sturehof har en underbar skaldjursplatå, som är perfekt att dela på.

– Ett tredje ställe som jag måste tipsa om är Wasahof, som har ungefär samma meny som Sturehof, men är mer ombonat och romantiskt till inredningen. Sitter du där en lördag och njuter av god mat i skenet av levande ljus, så kan det helt plötsligt höras operasång från en gästande operasångare. Då stannar hela stället upp och bara lyssnar, det är verkligen romantiskt.

Vad äter ni under en romantisk middag?

– Jag är ett litet vanedjur även i mina matval, jag gillar toast skagen, råbiff och löjrom.

Om ni bara ska ta en drink?

– Jag har fallit lite för nya Taverna Brillo, det är som en bullrig skolmatsal mixat med fransk bistro. Mycket folk överallt, mycket att titta på, väldigt härligt, och goda drinkar.

Fotnot: Jessica Almenäs leder Nyhetsmorgon Söndag på Tv4, och till våren en ny säsong av "Let's dance"."En romantik-femplussare!"

Sara Varga, 30, sångerska och författare.

– Jag och min sambo äter gärna middag på Clarion Stockholm, i Skanstull, på deras nya asiatiska restaurang. Om vi ska unna oss lite vardagslyx så bor vi över där, äter middag och besöker deras härliga spa. Ett annat ställe som vi gillar är Babajan på söder, med mat från världens alla hörn, det är så mysigt.

Varför passar de här ställena för romantik?

– Clarions restaurang är så fint inredd, man sitter i skenet av tända ljus och ser ut över bron bort mot Globen. Det är lugnt och mysigt, i asiatisk miljö. Babajan har både vanliga bord och så en platå med sittbord, där man kan sitta ihopkurad på kuddar. Det gillar jag. En romantik-femplussare!

Och om ni bara ska ta en drink?

– Då går jag gärna till Imperiet, det är ett bra ställe för att bara ta ett glas. Jag dricker inte drinkar - men gärna ett glas vin.

Fotnot: Sara Vargas senaste album heter "Ett år av tystnad", och på Clarion hotel Stockholm finns Sara Vargas tavelutställning i entrén."Enda som saknas är en italienare som sjunger 'Bella notte'"

Andreas Lundstedt, 40, artist.

– Jag är kungsholmsbo och här har vi en favoritrestaurang som heter Trattorian. En fancy italienare, som är så mysig och ombonad, vi känner oss alltid välkomna när vi går dit.

Varför passar det här stället för romantik?

– En öppen brasa sprakar när du kommer in, det är fin, brokig inredning, trevlig personal och trivsamma bås att sitta i. Jag och min kille har haft jättemysiga kvällar där. Det enda som saknas är att det kommer en italienare i kockmössa och sjunger "Bella notte", det är riktig "Lady och Lufsen"-stämning där, men med stil.

Vad äter ni under en romantisk middag?

– Vi börjar med en fördrink vägg i vägg, på loungestället Orangeriet. Där sjunker vi ner i deras mulliga fåtöljer och tar en aperol spritz, som egentligen är en sommardrink, men vem bryr sig. Sen går vi in till Trattorian och äter, gärna antipasti. Jag älskar att dela på en massa smårätter, det är så mysigt. Vill jag ha något större så blir det osobuco milanese med saffransrisotto, dra åt helvete vad god den är! Till det dricker vi en röd italienare. Vi avrundar med kaffe med avec tillbaka på Orangeriet, och avslutar kvällen där.

Fotnot: Andreas Lundstedts självbiografiska bok "Mitt positiva liv" kommer nu ut i pocket.


"Prins Carl Philip satt vid bordet bredvid"

Martin Melin, 45, polis och författare.

– Vår favoritkrog i stan är Griffins steakhouse. Vi är inte så mycket för att sitta och titta varandra djupt i ögonen när vi går ut och käkar, vi gillar att det händer saker runt omkring oss. Levande restauranger, där vi kan notera omgivningen, kolla in andra sällskap och prata om det som händer. Och Griffins är verkligen en levande restaurang, där det är tillåtet att prata högt. Det är som fyra olika restauranger i ett, alla sektioner ser lite olika ut, väldigt snyggt. Vi föredrar att sitta vid de runda båsen längst in, där man ser rätt in i köket, när ens mat blir tillagad.

Varför passar det här stället för romantik?

– Den mysiga första delen av restaurangen och fönsterborden tycker jag passar perfekt för romantiska middagar. Det är tända ljus, lite avskilt, man får sitta ifred. Roligt nog satt prins Carl Philip och hans Sofia där när vi var där senast. Jag noterade först att det var livvakter i rummet, och sedan såg jag att de satt vid bordet bredvid. Lite kul.

Vad äter ni under en romantisk middag?

– Jag är en köttmänniska och har testat många ställen, och jag skulle verkligen säga att Griffins har stans bästa oxfilé. Så den äter jag gärna. Och deras korv med tryffelmajonnäs till förrätt är overkligt god. Camilla gillar rödvin, så det dricker vi ofta till. Ett tungt rödvin ska det vara!

Fotnot: Martin Melin skriver på en spänningsroman som kommer ut i höst.


"Där har vi firat lite extra"

Martin Timell, 55, programledare.

– Egentligen tycker jag ju att den mest romantiska måltiden intas på en picknickfilt på Djurgården sommartid. Men vi går ofta till Teatergrillen, till min bror Anders. Maten där är bra, de har en hög lägstanivå, och det är alltid roliga människor där. Torsdagarna är fantastiska, det är den roligaste kvällen. Och vi börjar gärna med en drink i den lilla förbaren, det är väldigt trevligt där.

– Sedan äter vi pata negra, och fisk efter det. Till det dricker vi öl och vin.

Varför passar det här stället för romantik?

– Det har en varm atmosfär, god mat och en behaglig ljudvolym. Jag avskyr bullriga ställen, så som det blir på restauranger med kaklade väggar, det går bara inte.

Om jag vrider om din arm och ber om ett alternativt ställe?

– Ska man äta allra bäst i Stockholm så ska man äta på Frantzen/Lindeberg, det har vi gjort några gånger, min fru och jag. Det är nog det godaste jag ätit någonsin, så fantastiskt att man knappt vet var man ska ta vägen, men så kostar det ju en brandmans årslön. Det är fjorton rätter, och en sommelier som hjälper till med vinvalen. Vi har gått dit när vi har firat något lite extra. Det är mer en smakupplevelse än romantik, men roligt att uppleva ihop.

Fotnot: Martin Timell är aktuell med nya säsonger av "Fuskbyggarna" och "Äntligen hemma" på Tv4.

Pernilla Ericson
pernilla.ericson@aos.se

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons