Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Finska toppkrogen öppnar i Stockholm

Allt om Stockholm tog tunnelbanan till Rådmansgatan – och hamnade i Asien.
Hyllade krogen Farang från Finland har landat i Stockholm, och vi passade på att provsmaka oss genom deras kök.
– Råvaruutbudet i Stockholm är avsevärt bättre än i Finland, säger köksmästaren Kim Öhman.

annons

annons

Bakom konceptet "Farang" står de finska killarna Kim Öhman, Tomi Björck och Matti Wikberg – som redan satt Sydostasien på menyn i hemstaden Helsingfors. Där utsågs man till Finlands bästa restaurang 2011 med sina fräscha örtsmaker och spännande smakkompositioner. Nu har blickarna riktats hitåt.

"Bara göra god mat"

När Allt om Stockholm möter gänget på Stockholms Elektricitetsverks före detta fastighet vid Tulegatan 7 är ljusen tända. Det är en mysig lokal där möblemanget svävar i ett svart hav. Kockarna står öppet synliga för gästerna, och ett sparsamt ljusinsläpp från taket ger det hela en ombonad atomsfär. Och maten: Krabban som bärs in är krispig, det karamelliserade fläsket sött och klistrigt – och den fräscha efterrätten på thaimarinerad frukt med guava- och vattenmelonsorbet smälter i munnen.

Köksmästaren Kim Öhman, som tidigare jobbat på stjärnkrogar som Edsbacka, sätter sig ner vid bardelen och förklarar att han är glad över att kunna laga mat "på riktigt igen".

– Det känns jättetryggt att sticka ifrån finkrogsidan och bara göra god mat. Man tar ju känslan med sig av kvalité och respekt för råvarorna, men för att göra god mat. Man står inte på det sätter och pillar här, säger han och ler.

"Svenskar älskar ostron"

Konceptet från Helsingfors är detsamma. Maten ska delas runt borden, och rätterna ska inte kosta en förmögenhet. Men det finns något speciellt med Stockholm:

– Råvaruutbudet i Stockholm är avsevärt bättre än i Finland. Vi är vana vid att jobba med jättebra produkter, men bara det att stockholmare och svenskar överlag älskar ostron, vilket inte alls finns i Finland, är underbart. Så vi har en chans att jobba med det här, säger han och fortsätter:

– Människors kunskap om råvaror är större också.

Det finns också en poäng med att rota den Sydostasiatiska matkulturen i Sverige. Det finns redan en stark relation till exempelvis thailändsk mat.

– Man har en stark referens från utlandsresor här, sen är vår mat aromatisk. Det finns så mycket man inte ser i våra sallader till exempel, lite chili, lite vårlök, lite ingefära – det kommer smak på smak, berättar Öhman.

Farangs lokaler har en kapacitet för att ta emot 180 gäster. Vilket sållar in deras projekt i samma radda som nyöppnade Nosh & Chow och Taverna Brillo. Jättekrogar som har möjlighet att klämma in hundratals gäster i varje sittning.

Är ni rädda för den konkurrensen?

– Vi har en helt egen nisch som kommer sticka ut. Maten är annorlunda. Vill du äta en biff så går du någon annanstans. Man måste stå på tå alltid, men vi är ödmjuka fast självsäkra över vårt koncept. Det finns en väldig köpkraft i Stockholm och folk gillar att gå ut – och det är jättehärligt.


Joakim Carlson
joakim.carlson@aos.se

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons