Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

På nya Ekstedt lagas all mat över öppen eld. ”Smaken från elden ger karaktär”, säger Niklas ”Mat-Niklas” Ekstedt.
Foto: Thomas Borg.

Nu blir "Mat-Niklas" eld och lågor

Extrem värme, kraftiga fläktar och matlagning med svetshandskar. På nyöppnade Ekstedt går det inte till som i andra kök.
– Det är ett helt nytt liv, en pånyttfödelse, säger Niklas Ekstedt.

annons

annons

Niklas ”Mat-Niklas” Ekstedt har drivit restauranger sedan han var 21 år, men nu ger han sig ut på oprövad mark. På hans nya krog Ekstedt på Östermalm lagas all mat över öppen eld. En specialkonstruerad stålbalja och en vedugn är de matlagningsredskap man använder. Maten tar smak av elden och röken.

– Det är som att börja om på nytt. Ingen har gjort det här innan. Inte jag heller. Mer än hemma på landet, säger Niklas Ekstedt.

Det doftar av vedträ i hela lokalen och elden sprakar från det semiöppna köket. Allt ser lugnt ut nu, men vägen dit har varit kantad av utmaningar. Allt från luftutsug och tillagningstider till vedleveranser har stötts och blötts under årets gång.

– Det har varit många sömnlösa nätter, men alla har tyckt att det varit skitkul. Vi har jobbat hårt och slipat menyerna in i det sista.

Menyn på Ekstedt byts ut efter säsong. På vintermenyn hittar man såväl hummer som biff och lammhjärta. Även desserterna lagas över elden och just nu kan man bland annat smaka bakade äpplen och chokladsufflé.

– Smaken från elden ger karaktär. Människan har lagat mat över öppen eld i tusentals år. Det var så det började. Jag gör inte det här för att vara jobbig och kontroversiell. Maten blir helt enkelt bäst så.

Några av svårigheterna har varit att bemästra bakningen i vedugn och den extrema hettan vid elden. Något som gör att kockarna jobbar med svetshadskar när de lagar mat. Trots utmaningarna är Niklas exalterad över resultatet.

– Jag hade börjat tröttna lite på krog. Det här är ett helt nytt liv. En pånyttfödelse, en injektion, säger han.

Elvira S Barsotti

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons