Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Brunchdrömmar krossas av snåla krögare

Brunch är ett fantastiskt koncept. Men för ofta en bluff.

annons

annons

Tanken på brunch kan vara bland de bästa en söndagsmorgon. Eller tja, vilken morgon som helst.

Det är en känsla av lyx att överösa sig själv med fem olika sorters korvar, bakelser, brödsorter. En ”finare” version av buffé som tillåter oss att äta i okontrollerade mängder.

Men det är med en smula chock som jag inser att restauranger på säg Finlandsfärjorna förtjänar en eloge. För deras buffé, hur sunkig den än må kännas, i alla fall inte snålar på mängden mat.

På sistone har jag studerat – och ätit – på diverse bruncher i Stockholm stad. Och blivit så besviken.

Spenderat hundralappar – på vad då?

Jo, några prinskorvar, bacon, äggröra, en variant av kött och kyckling och torrt bröd. Trots att personalen endast ansvarar för att fylla på några få byttor med mat – står flera tomma. För att sedan bli varse att varken dryck eller kaffe ingår.

Jag googlar på ”brunch”. Och inser att fler än jag romantiserar aktiviteten. Så som en krögares formulering: ”brunchen – ett kärleksmöte mellan frukost och lunch”.

Precis som med allt annat som är populärt och trendigt råder det en inflation av konceptet.

Det är helt enkelt för många aktörer på marknaden som erbjuder brunch – utan att ha en känsla för vad som krävs och vad kunden förväntar sig. Eller vad som är värt pengarna.

Krögare borde helt enkelt inse sina begränsningar. Att i stället för att visa upp ett skralt utbud av några olika rätter för att de tror att de ”måste”, bara hålla sig till menyn.

Men så finns det självklart en hel del guldgruvor i stan.

En favoritbrunch serveras på J i Nacka Strand.

I kombination med det magnifika läget har de den där fingertoppskänslan som krävs. Vilket i och för sig leder till att det sällan finns bord.

Jag flyttar händerna från tangentbordet. Herregud vilket i-landsproblem jag just beskrivit. Skäms kanske en aning.

Men, vill ändå likförbannat få det jag betalar för. Och bli mätt.

Helena Trus
Aftonbladet

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons