Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

.
Rasmus Jonlund är kulturpolitisk talesman för Liberalerna i Stockholm.
Foto: Anna Molander/Jordgubbe

"Det är ett slag mot Stockholms nattliv"

Debaser och Göta Källare har inte erbjudits nya lokaler – och nu oroas Liberalerna över att stans live-scener är utrotningshotade.
Därför föreslår partiet att ”nattlivet” ska tas med i Stockholms stadsplanering.

annons

annons

Liberalerna i Stockholm anser att politikerna i beslutsfattande position inte inser värdet av stans nattliv – en viktig del av kulturutbudet som bidrar till ”storstadspulsen”.
– Det är ju jätteviktigt för en attraktiv storstad. Jag går själv inte ut på rockklubbar särskilt mycket, men jag kan ändå se värdet av att de finns, säger Rasmus Jonlund, kulturpolitisk talesman för Liberalerna i Stockholm.

Svek sitt löfte till klubbarna

I en motion till kommunfullmäktige föreslår partiet att nattlivet ska tas med från början i stadsplaneringen. Bakom utspelet ligger bland annat det faktum att Debaser och Göta Källare står utan lokaler efter Medborgarhusets renovering. Detta var dock inte den ursprungliga planen.
I februari 2014 var Liberalerna med och fattade ett beslut om att klubbarna skulle erbjudas nya lokaler, men det socialdemokratiska styret har sett annorlunda på saken.
– Man lovade Debaser att de skulle få komma tillbaka, och vi utgick från att den politiska intentionen var att beslutet skulle fullföljas. Sedan upptäckte vi plötsligt förslaget där Debaser inte fanns med. De i Medborgarhuset har svikits gång på gång, och det är ett slag mot Stockholms nattliv, säger Jonlund.

Kan ställa krav kring Stureplan

Han anser att kommunen inte alltid måste propsa på att ta de bästa lokalerna för den egna verksamheten. Samtidigt kan politikernas ställa krav på privata aktörer som vill påverka kulturutbudet, exempelvis i fallet med ombyggnationen av Stureplan.
Jonlund konstaterar att Stockholm har brist på ställen som kan ta mellan 500-1000 gäster, och med de krav som ställs på konsertlokaler är det svårt att hitta nya. Liberalerna anser att politikerna faktiskt har ett ansvar för att skapa förutsättningar för klubbarna – och vårda de områden som i dag erbjuder ett nattliv.

Vill bara bli lämnade ifred

– Det måste få låta och stöka en del i en storstad. Jag förstår om folk inte vill ha sin bostad bredvid en nattklubb, men då är det dumt att ta bort de lokaler som faktiskt funkar. Här har vi privata aktörer som bara vill bli lämnade ifred och som inte får något kulturstöd, säger han.
– De naturliga kluster som redan finns är väldigt lätta att slå sönder, men svåra att återskapa. Därför måste vi börja planera från början, analysera vad som finns och tänka långsiktigt. Det handlar inte om att politikerna ska säga ”här ska vi ha en konsertlokal” – men de kan skapa förutsättningar för det, och inte riva de som redan finns. Det är grundtanken, säger Rasmus Jonlund.

JOHN EDGREN
john.edgre@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons