Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Nu börjar Eurovisionfesten!

Eurovision Song Contest får Stockholm att partyexplodera. Nu rullar ESC-cirkusen in i stan med vip-gäster och fans.
Här får du koll på ESC-Stockholm och allt skoj som händer.

annons

annons

Det har byggts partylokaler för fullt under de senaste veckorna. Internationell press står i startgroparna inför den 61:a upplagan av världens största musiktävling, Eurovision Song Contest (ESC), med final 14 maj.
Stans bussar och gator är pyntade med blålila ESC-flaggor och trafikljusen kring partyområdet spelar redan Heroes och Euphoria för fullt.
Sjungande tunnlar, ett 81 meter högt specialbyggt utkikstorn och en vip-klubb som ligger granne med Slottet är annat som ordnats av Stockholms stad inför jätteeventet.

Invigning i Stadshuset

Hela Stockholm taggar just nu till rejält inför årets musikfest.
Den stora invigningsfesten kommer att hållas i Stockholms Stadshus 8 maj. Det blir det verkliga startskottet för tävlingen.

Missa inget skoj i det som kommer vara världens schlagerhuvudstad under ett par veckor framöver.
Här ser du var du kan hitta schlagerparty och ESC-stämning runt om i stan.

Gamla stan                                                       

Skeppsbron förvandlas till en partaj-kaj inför och under ESC. Här ligger Euro Fan Café och EuroClub vägg i vägg i det stora vita tvåvåningshus som tillfälligt har byggts upp mitt emot Slottet.

För första gången i Eurovision Song Contests historia kommer det att hållas en flaggceremoni vid invigningen. 42 flaggstänger ställs upp vid EuroClub, framför Slottet. 

Euro Fan Café har tidigare endast varit öppen för ackrediterade fans men i år öppnas det upp för alla mellan klockan 11-20. Här kan nyfikna kolla på repetitioner från Globen, vara med på schlager-quiz, meet & greet, äta och umgås. Euro Fan Café består av fyra barer och tre rum med olika koncept.

På kvällen förvandlas Euro Fan Café till EuroClub, det officiella feststället för tillresta artister och delegationer. När Euro Fan Café stänger för allmänheten vid 20 på kvällen tar schlagerdrottningarna Jenny ”Velvet” Pettersson och Shirley Clamp över som klubbvärdar. Även press och ackrediterade fans som är medlemmar i OGAE, den officiella Eurovision-fanklubben, kan få festa loss på EuroClub.

Läs mer om EuroClub och Euro Fan Café

Kungsträdgården

Kungsträdgården blir hjärtat för allmänhetens firande. Här ligger Eurovision Village och en 81 meter hög åkattraktion har satts upp där besökare kan få en 360-graders panoramavy över Stockholms innerstad.

Det kommer vara en rad olika event, aktiviteter och uppträdanden i Eurovision Village, bland annat klubben Dammen som ligger under ett nybyggt tak.
Läs mer om klubbarna under ESC hos vår klubbloggare Mats Wurnell.

Trafikljusen vid Kungsträdgården och över mot NK bidrar också till feststämningen. Här byts de gröna och röda gubbarnas vanliga tickande mot de vinnande schlagerlåtar av Loreen och Måns Zelmerlöw. Vid röd gubbe spelas Euphoria, synkat med 60 tick i minuten. När det blir grönt spelas ”Heroes” synkat med 600 tick i minuten.

NK bidrar också med en ESC-hyllning i sina skyltfönster. Här tillägnas ABBA, Herrey’s, Carola, Charlotte, Loreen och Måns varsitt skyltfönster.

Läs mer om Eurovision Village

Programmet för Eurovision Village

Norrmalmstorg

Här har en tredimensionell skulptur av symbolen för årets Eurovision Song Contest satts upp. Dessutom finns här en klocka med nedräkning mot den 14 maj klockan 21.00, då Eurovision Song Contest går av stapeln i Globen. Klockan utsöndrar också en subtil, tvättstugeliknande ESC-doft.

Globenområdet

Globen, där finalen går av stapeln, är såklart tävlingens hetaste byggnad. Vill du höra tisslet och tasslet om det hetaste skvallret och vem som tippas vinna av de 43 deltagande bidragen så kan det vara idé att hänga runt presscentret i Johanneshov. Här kommer den internationella schlagerpressen svettas med den senaste ESC-rapporteringen i samband med tävlingarna.

Chansen att få en glimt av artisterna är också stor här, eftersom omklädningsrum, loger, skräddare, frisörer, stylister och finns i Annexet.

Tele2 Arena

Schlagerglada som inte lyckats få biljetter till Globen finalkvällen kan ändå få en rejäl ESC-dos i Tele2 Arena. Här leder Sanna Nielsen Eurovision The Party under finalkvällen. På scenen står bland andra Carola, Loreen, Danny Saucedo och Panetoz. En gigantisk tv-skärm på 300 kvadratmeter följer tävlingen och ger backstage-bilder från Globen. Här blir det också efterfest ända fram till 4 på finalnatten.

Övriga Stockholm

Det kommer bli många lokala initiativ och evenemang som ordnas kring ESC runt om i stan. Bland annat installeras ett antal sjungande tunnlar. När du kommer in i tunneln blir du uppmanad att sjunga högt, men istället för att mötas av ett naturligt eko hörs en samplad röst. När du sjungit några toner dyker ytterligare en röst upp för att få till en tvåstämmig sång.

Tunnlarna kommer att finnas på plats från slutet av april och under resten av året vid Gullmarsplan, Bredäng Centrum, Londonviadukten, under Kirunaplan i Vällingby C och Brunkebergstunneln.

Den 8 maj mellan klockan 15-17 bjuder även Stockholm stad in till Swedish Fika. På Farsta Gård, Kista Träff, Nya Rågsveds Folkets Hus, Kulturhuset Stadsteatern och Medborgarhuset Trappan i Vällingby kan den som vill fika på äkta svenskt manér.

Den 8 Maj öppnar ABBA The Museum en temporär utställning om Eurovisions historia, deltagande länder och tidigare vinnare. Utställningen kommer vara öppen året ut men om du vill få en glimt utav 2016 års vinnare så ska du gå dit dagen efter Eurovision Song Contest finalen då vinnaren kommer till museet för att placera ett föremål från framträdandet i utställningen, tipsar My Real Stockholm på Expedia.se som har en karta med Eurovisionintressanta platser.

Den 14 maj är det Eurovision-sim i Skärholmen, Vällingby och Farsta simhall. Även sambafotboll kommer att finnas på utvalda platser i samarbete med lokala fotbollsföreningar.

Läs mer om Eurovision i dina kvarter

 

AOS WS

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons