Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

De 15 mest irriterande personerna på festival

Nu drar festivalsäsongen igång. Tantoklafset och Summerburst väntar runt hörnet. Mycket att se fram emot, men musikfestival betyder också vissa störningsmoment.
Vi har listat typerna som irriterar andra i festivalvimlet. Känner du igen dem? För du är väl inte en av dem själv...?

annons

annons

1. Tjejen som sitter på axlar – Ja, hon är kort, men det är vi fler som är. Och visst, vi kan ha överseende med att någon kan vilja få sina 15 sekunder av berömmelse i ett publikhav eller kort och koncist uttrycka sin kärlek till guden eller gudinnan (eller gud-hen) på scenen. Men sedan, snälla, stå och var kort som alla oss andra som också vill se.

2. Svettiga snubben – Han som bara måste ta av sig sin t-shirt. Festivalglädje (och öl) har sköljt bort all självcensur och lyhördhet för omgivningens signaler. Han gungar sig fram, vilt och svettigt, och är du inom en radie av två meter så kommer hans överkroppssvett också att bli din.

3. Festivalzombien – Ett piller här, några liter öl där och så 30-graders värme och obefintligt med sömn på det. Där är receptet på en äkta festivalzombie, som stapplar runt med glasartad blick. Om hen står still så är det med det där karaktäristiska svajandet. Festivalzombien gör folk oroliga. ”Borde jag larma en vakt innan hen tuppar av” och ”Kommer hen kräkas på mig” är vanliga tankar i vimlet.

4. Twittraren – Tummar var tionde sekund in de senaste heta nyheterna från sitt fantastiska och unika festivalliv: ”På festivalen”, ”Väntar vid scenen – bästa platsen”, ”Kollar in bandet”, ”Kollar fortfarande in bandet”, ”Har kollat in bandet lite till nu”, ”Har kollat in bandet färdigt. #Awesome” Ja, så där håller det på. I oändlighet.

5. Storhuvudet – Ju mindre huvudvolym du har på en festival, desto bättre för din omgivning. Och vice versa. Stora hattar, fluffiga dreadlockfrisyrer eller flickvänner på axlarna är sånt som sticker upp och attraherar arga blickar. Hår- och hattminimalism är aldrig så efterlängtat av dina medmänniskor som på just musikfestival.

6. Filmaren – Har du hört om det här fantastiska som heter Youtube? Ja för det har tydligen den här personen också gjort. Armen höjd, rec lyser rött och blicken på skärmen – just vid det här tillfället när det för en gångs skull finns en möjlighet att inte behöva uppleva något via en skärm.

7. Revirvaktaren – en picknickfilt här, en kylväska där, suckar och ögonhimlingar så snart någon kommer nära. Ursäkta, men till en musikfestival eller konsert kommer det folk och då får man helt enkelt dela på det utrymme som finns.

8. Surmörten – Ditsläpad av kompisarna, eller av partnern kanske? Ingen koll på banden, negativa kommentarer, kollar klockan på mobilen. Surt stående där, med armarna i kors över bröstet, blick stilla och munnen som ett streck. En festivalernas Mårran. Inte en antydan till rytmisk ryckning i kroppen, inte en tillstymmelse till leende. Här är en person som har betalat dyrt för att väldigt, väldigt många ska få se hur väldigt uttråkad hen är.

9. Aggro-tanten – Kan dyka upp i stora gråsprängda och hennafärgade flockar på festivaler sponsrade av lokaltidningar, ställen där det vankas jazz eller folkmusik, eller på Stockholm Music and Arts. Kanske är det festivalovanan som är förklaringen till att Aggro-tanten hänsynslöst tränger sig före i matköer och till bajamajor. Kanske tar hon en missriktad hämnd för ett mångtusenårigt strukturellt kvinnoförtryck. Men nej, det funkar inte som ursäkt till att just du ska ha en svettig churro snabbare än alla andra. Ställ dig i kön.

10. Jag-tror-jag-är-i-USA-tjejen – Coachella i all ära, men även om du köpt en fransig byxdress ur H&M:s senaste Coachellakollektion så är vi i Sverige nu. Du behöver inte göra inövade rörelser likt amerikanska drillade sjuåringar som tävlar om att bli skönhetsdrottning i programmet Toddlers & Tiaras. Släpp “borra med fingrarna i dina smilgropar”-movet och sluta filma med mobilen genom hjärthänder. Det är okej ändå.

11. Dansvilden – Vi vet att man kan ryckas med i en riktigt bra låt. Kanske är det låten du inlett varje löprunda med eller scrollat fram på Spotify för lite livspepp varje gång du är på väg hem från jobbet. Nu när låten är här livs levande live och basen dunkar, kan du inte riktigt kontrollera dig, vi förstår. Men snälla, tänk på att hålla armbågarna i styr. Personerna framför dig, vars fontanell är sammanväxt till ett fint rundat huvudkranium, vill inte gärna gå hem med skålformad hjässa.

12. Bajamajakonferensdeltagarna – Den här blå plastlådan är inte designad för att två personer ska ägna sig åt samkväm. Konstigheten i att vilja ha en halvtimmes konferens om det senaste Tinder-ragget i ett minimalt plastrum fyllt med bajsångor behöver ingen närmare förklaring. Strila, torka och dra.

13. Hångel-paret – Att hålla handen är gulligt. En puss likaså. Men att stå och äta upp varandras ansikten och kittla gomsegelet på sin bättre hälft eller nya “vän” tio centimeter från andra festivaldeltagares ansikten uppskattas inte. Uppsök tält, hotellrum, hörn eller annan plats. OBS: Dock ej bajamaja.

14. Instagram-nörden – Ännu en person mer upptagen av mobilskärmen än av festivalen. Ibland kan det faktiskt vara okej att bara ha kul istället för att fokusera på att visa alla andra hur otroligt underbart och superkul just du har det. Ett taktiskt tips: tagga ner med mobilanvändandet ifall Dansvilden är framme. Man vet aldrig i vilken riktning hens armbågar flyger.

15. Fismaja/Fispelle – Att låta tarmrörelsernas ha en egen liten festival samtidigt som du står i en folkmassa är ingen bra idé. Även om våra öron inte hör, så innebär det inte att våra näsor slutat fungera. Vill du inte bli pekad på samtidigt som folk gör det internationella tecknet för äcklig lukt, gå undan och lufta.

MALIN KALDO
LOUISE ÅSTRÖM


annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons