Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Andreas: Jag fick jobbet för att jag är kortväxt

Andreas Skånberg har ett minst sagt ovanligt jobb. Han klär ut sig till påve, Krusty the Clown och shejk. Han råkar dessutom bara vara 133 centimeter lång.
– Folk blir ofta rätt avundsjuka, säger Andreas Skånberg.

annons

annons

Andreas Skånberg är 20 år och kommer från Stockholm. Allt om Stockholm träffade honom iklädd mexikansk poncho och en enorm rosa sombrero, på dagspartykonceptet Bubbles & Brunch.
– Jag är underhållare och mitt jobb är att få gästerna glada genom att prata med dem, säger Andreas Skånberg.

I rollen som underhållare ingår det även att använda en enorm kolsyrepistol, fri att avlossa på de dansande gästerna, samt det mest hektiska jobbuppdraget – att byta kostym varje gång någon beställer ett drinkpaket. Under kvällen hann Andreas byta om från prins, påve, shejk och egyptier till livräddare ur Baywatch, Rocky, spökjägare och hawaiian.
– Att göra så många ombyten kräver viss planering. Vi får lägga ut alla dräkter och jag har blivit riktigt snabb på att byta om.

Han gillar stämningen och kicken han får av jobbet.
– Att stå i mitten och få folk att flippa är en adrenalinkick. Jag vill nästan jämföra det med att när Alesso toppade sin spelning i Globen, säger Andreas Skånberg.

"Kallas för Påven"

Påvekostymen har blivit så populär att Andreas också fått smeknamnet Påven.
– Påven har fått ett speciellt genomslag. Det har blivit så för att det har beställts mycket ”påvepaket”. Dessutom är det enkelt att gå in i rollen och det är ju väldigt speciellt att vara fullt fokuserad och gå in i en ”fejkbön”. Det softar ner stämningen innan festen kör igång igen.

”En kortvuxen snubbe”

Vägen till att bli entertainer har inte varit helt spikrak för Andreas. Han kom in i festsvängen på ett bananskal då nattklubben Pure i Stockholm letade kortvuxen personal.
– De behövde en kortvuxen snubbe som skulle göra ett jobb till ett av deras festteman. En som jag jobbat med när jag anordnade min studentskiva hade tipsat om mig. Jag blev erbjuden 1 500 spänn för att klä ut mig och det var väl mest pengarna som lockade.

Gigen fortsatte och nu, två år senare, har Andreas skrivit på ett kontrakt med arrangörerna för Bubbles & Brunch.
– De har exklusivitet och jag jobbar inte med någon annan nattklubb. Jag får väldigt bra betalt, men jag tänker inte säga hur mycket.

Fick jobbet tack vare längden

Förutom att Andreas Skånberg klär ut sig till påve oftare än andra, råkar han också vara kortvuxen. Han mäter 133 centimeter i strumplästen och säger själv att han inte fått jobbet om han inte varit kortvuxen.
– Jag hade aldrig fått jobbet från första början annars, eftersom det jag gör inte är jättespeciellt. Jag är bara glad och festar loss. Man måste ju ha något som får en att sticka ut. Samtidigt hade jag inte fått fortsätta om det inte vore för att jag var så utåtriktad. Det handlar om att jag får vara på mitt sociala max.

”Oj, kolla dvärgen”

Andreas påpekar att det finns många andra kortvuxna, men som till skillnad från honom dragit sig undan från allmänheten på grund av oförskämt bemötande.
– Jag är extremt social och det gäller att känna sig tillfreds med situationen. Men det är klart att man ibland ställs inför lite halvjobbiga situationer. Som kortvuxen blir du utpekad hela tiden. Hur kul kan det vara att ta en bild med någon bara för att han är kort? Det måste ju kunna hända roligare grejer i livet än att träffa en kortvuxen snubbe. Men varannan dag är det en femåring som skriker över halva torget och påpekar min längd.

Trots att Andreas blir utpekad tycker han att jobbet har förenklat situationen kring att gå ut på krogen som kortvuxen.
– Sedan jag började gå ut i det här jobbet har det liksom avdramatiserat det hela. Nu vet alla om det på något sätt. Den uppmärksamheten jag får för att jag är kortvuxen nu är roligare än om jag är ute i en ny stad exempelvis. Nu har jag ett klubb-alterego med mina roller. Går jag ut med mina vänner är det ofrånkomligt att folk skriker ”oj, kolla dvärgen” och vill ta en bild med mig.

Att bli respekterad för den man är

Att få kommentarer på krogen är inte det enda som kan vara jobbigt som kortväxt. De medicinska symptomen kan påverka det dagliga livet mycket.
– Som tur är har jag haft väldigt lite problem. Visst, jag har aldrig riktigt kunnat spela fotboll i ett lag eftersom att löpsträckorna är för långa. Jag hade tyckt att det var kul att göra GMU (grundläggande militär utbildning), men man kan inte göra allt. Så är det för alla. Några gånger i ungdomen har det varit tufft, men jag har alltid blivit respekterad för den jag är och haft en väldigt normal uppväxt

Vad säger folk om ditt jobb?
– När jag snackar om vad jag gör och vad jag får, så blir folk ofta rätt avundsjuka och säger att de inte hade bangat på att göra samma sak.

Hur länge ska du fortsätta med ditt entertainerjobb?
– Så länge jag tycker att det är kul.

Skulle du säga att du är en klubbprofil?
– Det känns väl lite stöddigt att svara ja på, men jag får väl ändå säga att det är jag.

Känner du dig som en kändis?
– Ja, det får man nog säga. Det snackas om mig och har väl blivit något slags kändisskap.

Får du mycket ragg i och med ditt jobb?
– Alla tror att jag får jättemycket tjejer. Ibland får jag känslan av att vissa tror att jag legat med halva världen. Men jag är rätt lugn på tjejdelen. Det är klart att jag är jättepopulär när jag gigar, men jag är hyfsat populär annars också, säger Andreas Skånberg.

LOUISE ÅSTRÖM
louise.astrom@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons