Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

– Vi var bättre vänner på 80-talet, säger Kerry King om stämningen i Slayer. Från vänster: King, Jeff Hanneman, Dave Lombardo, Tom Araya.

"Vi är som kackerlackor"

Rösten slits ut. Ryggen bangas sönder. Vänskapsband tänjs. Drygt 30 år i hårdrockens tjänst kan knäcka de tuffaste – även Slayer.

annons

annons

Kerry King – gitarrist, ikon, kläddesigner, ormuppfödare – har inga minnen av alla sina besök i Sverige. I alla fall inga skandalösa. Men även om mannen, som är Slayers partyperson, inte kan rabbla anekdoter förknippade med vårt land, har han gott om vänner här.

– Jag hänger alltid med mina polare i Burst, In Flames och Haunted när jag är i era trakter. Ni har fantastiskt många bra band, speciellt i Göteborg, förklarar Kerry King på telefonen hemifrån Kalifornien.

Tidigare i år gästspelade han på svenska Witcherys album. Samarbetet resulterade i låten och videon ”Witchkrieg”.

– Jag har varit vän med gitarristen Patrik Jensen i åratal, och jag gillade låten direkt. Annars hade jag inte ställt upp. Solot spelade jag in samtidigt som vi gjorde vår senaste skiva, och min medverkan i videon filmade vi i London. Det tog bara 45 minuter.

Slayer närmar sig sin trettionde födelsedag. Thrash metal-giganten anno 2010 är ett jobb, precis som vilket som helst.

– Vi var bättre vänner på 80-talet. Tänk dig att du har tre brorsor som du måste leva med sex månader per år. Ni skulle vara i luven på varandra hela tiden.

– Visst är det fortfarande roligt att spela. Men vi är affärspartners, det är så det fungerar. När vi kommer hem från en turné är vi som kackerlackor. Alla rasslar iväg åt olika håll och gör sin egen grej.

Kackerlackor överlever ett kärnvapenkrig. Det gör inte Slayer. Legendstatus eller inte – medlemmarna hemsöks av ålder och krämpor precis som alla andra.

Tidigare i år opererade frontmannen Tom Araya ryggen. Tre decennium av extremt headbangande har satt sina spår.

49-årige Araya, känd för att framåtböjd skaka huvudet våldsammare än de flesta, står nu rakryggad och blickstilla. Ett par konserter under sommaren har även ställts in på grund av röstproblem.

– Operationen ger honom längre livslängd då han inte misshandlar sig själv varje kväll, skrockar Kerry King.

– Vi måste inse att vi inte kan turnera som när vi var 20 år längre, hans röst pallar inte det. Tre konserter, vila en dag, tre konserter – det blir det nya.

Bryr sig fansen verkligen om han inte headbangar?
– Det har alltid varit hela hans show så det är klart att det märks. Han håller ännu på att bli bekväm i sin nya scenpersonlighet.

Att börja ”slänga med guran som en pudelsnubbe”, för att täcka Arayas tillkortakommanden, är inte aktuellt för King. Sådan ”fånig skit” är inget för den vältatuerade bjässen.

Själv har den nyblivna 46-åringen aldrig upplevt några Slayer-relaterade hälsoproblem, mycket tack vare disciplinerat stretchande innan varje framträdande.

Jag har alltid värmt upp, vilket Tom aldrig gjort. Att spela thrash är som ett träningspass. Om det är en muskel som ska användas, ja då kan du lita på att jag stretchar den.

Hur många år till innan åldern stoppar er för gott?
– Vem vet? Vid 30 trodde jag att 40 var slutet. Sedan trodde jag att stoppstrecket var 45. Grupper som Judas Priest, Black Sabbath och Iron Maiden dräper fortfarande live. Det inspirerar och jag är långt ifrån utbränd.

Ni är betydligt intensivare, rent fysiskt, än alla de banden.
– Ja, vi är annorlunda. Och det blir eldprovet under de kommande åren.

Christoffer Röstlund Jonsson

annons

annons

NYHETSBREV

Vill du ha de hetaste tipsen om vad som händer i stan?
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av AOS nyhetsbrev. En gång per månad kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan.
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons