Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

En ungtupp bland punkpappor: Dadde Stark i Asta Kask, längst till höger.

"Punken lever"

Ingen anarki – bara nostalgi. Punkens explosiva kraft har idag blivit ”Antikrundan” med nitar. Men alla tycker inte att det var bättre förr.
– Vi passar inte in i nostalgin, säger Dadde Stark i Asta Kask.

annons

annons

Punkgalan är en hyllning till en svunnen tid. Och många av de gamla rockarna har inte rört sina instrument på 30 år. Punken var , inte nu. Välkända Asta Kask, som bildades 1978, fick erbjudande om att bli festivalens överlägset tyngsta namn. Men gruppen valde att tacka nej.

– Vi passar inte in i det nostalgiska sammanhanget. Asta Kask är ett aktivt band som släpper nytt material och turnerar. För oss är punken inte död utan levande, säger trummisen Dadde Stark, som är yngst i bandet och har varit med sedan 2005.

Istället stoltserar galan med grupper som halade anarkistflaggan redan under antiken. Obskyra namn som får samlare att tugga fradga, men som glömts av den breda publiken.

Hur ser du på glorifierandet av det förflutna kontra punken i dag?
– Jag har varit aktiv i scenen i över 15 år och bara under den tiden har svängen förändrats mycket. Så skillnaden mot 70-talet måste vara enorm. Det är mer på en gräsrotsnivå i dag. Då spelade folk bara punk av en olycka. Nu spelar du punk som ett aktivt val och går in mer för gör det själv-principen.

Finns det någon punk i Stockholm som är värd att snacka om?
– Absolut. Även om det är samma problem som det alltid varit – det är svårt att hitta bra ställen att fixa spelningar på. Personligen kan jag tycka att det var bättre på den gamla goda tiden, vilket för mig är slutet av 90-talet. Så visst kan jag också bli nostalgisk även om jag aldrig skulle trycka ner det i halsen på yngre punkare som kämpar på. Det finns skitmånga bra band här och nu. Till exempel Baboon Show, Nitad och Abjekt är alla suveräna.

Märker du någonsin att du är yngre än gubbarna i Asta Kask?
– Jag blir lite av den evige fjortisen. Men jag brukar inte tänka på det. Enda gångerna är när de andra drar igång med sin pappahumor. De är inte från Göteborg men de älskar ordvitsar. Det går bort.

Christoffer Röstlund Jonsson

Bästa banden

Peter Jandreus, författare till ”The encyclopedia of Swedish punk 1977-1987”, listar sina favoriter på festivalen.

1. The Stoodes. ”Sveriges första och enda riktiga punkband.”
2. Vem Bryr Sig. ”Efter att ha läst boken om dem spelar det ingen roll att jag inte hört dem. Känslorna som kommer fram där är alltid aktuella.”
3. Warheads. ”Thrash metal innan Metallica och inte en jävel har en susning om detta faktum.”
4. Bizex B. ”Gävles stoltheter. I gränslandet mellan 77-punk och hardcore.”

annons

annons

NYHETSBREV

Vill du ha de hetaste tipsen om vad som händer i stan?
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av AOS nyhetsbrev. En gång per månad kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan.
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons